Do užívania dnes odovzdali novú prístupovú cestu k priemyselnej zóne

22.07.2010 Prešov

Prešov 22. júla (TASR)- Obyvatelia Družstevnej ulice v prešovskej miestnej časti Nižná Šebastová si môžu vydýchnuť.
Nákladné autá, ktoré prichádzali do tamojšej priemyselnej zóny na Tablách priamo po tejto ulici, môžu využívať novú prístupovú komunikáciu, ktorú dnes slávnostne odovzdali do užívania.
Poslanec mestského zastupiteľstva Ján Čižmár pre médiá uviedol, že domy na Družstevnej ulici, ktorá pôvodne slúžila ako prístupová komunikácia k bývalému poľnohospodárskemu družstvu, sa začali stavať po roku 1965.
Problémy nastali až začiatkom deväťdesiatych rokov, kedy sa rozpredali objekty zrušeného družstva a do zóny prichádzali podnikatelia. Čižmár konštatoval, že nová komunikácia do tejto časti sa nevybudovala a mesto dalo súhlas na prejazd kamiónov po Družstevnej ulici.
\"Samozrejme, že to narušilo štruktúru domov a pokoj obyvateľov, lebo tu prechádzalo denne 80 až 100 kamiónov a ďalšie zásobovacie autá, ktoré rozvážali tovary. Ľudí to pobúrilo a v tejto súvislosti spísali aj petíciu, \" uviedol poslanec. Kriticky sa vyjadril aj na adresu mesta, pretože to vedelo o výstavbe v tejto priemyselnej zóne, a preto mohlo vyvinúť tlak na firmy, aby takúto komunikáciu vybudovali sami a nemuselo sa to hradiť z rozpočtu samosprávy.
O výstavbe rozhodlo mestské zastupiteľstvo v roku 2008 a tá sa začala realizovať na jar minulého roka. Cesta je obojsmerná, v najužšej časti má šírku 7,5 metra, dĺžka je zhruba 750 metrov. Celkový náklad investície bol necelých 700.000 eur. Cesta má charakter miestnej komunikácie a odbočuje sa na ňu zo svetelnej križovatky situovanej na ceste I. triedy, ktorej výstavba sa financovala zo štátnych zdrojov.
\"Veľký problém tu bol s križovatkou, lebo je to cesta európskeho významu 1/18. Z tohto dôvodu musela byť riešená svetelnou signalizáciou, koordinácia ešte musela byť navyše s ďalšími dvoma svetelnými križovatkami, \" vysvetľuje Jozef Mrava z Unistavu, s.r.o. , Prešov, ktorá bola dodávateľom stavby. Výhodou tejto svetelnej signalizácie sú podľa neho senzory, ktoré snímajú autá prichádzajúce z tejto ulice do križovatky, pričom tie môžu ovplyvniť intervaly svetelných znamení.
\"Ukazuje sa, že vieme vychádzať v ústrety investorom a rovnako aj občanom, ktorí majú oprávnené požiadavky na pokoj a ochranu zdravia, \" povedal primátor Prešova Pavel Hagyari. Verí, že dokončenie tejto komunikácie prispeje k zlepšeniu dopravnej situácie v meste a do konca septembra sa podarí dokončiť aj Nábrežnú komunikáciu.
 

Vyberte región

mark